ni puding Karamel yang aku buat hari pertama malam semalam. agak nipas tau pasai apa ?ni la aku pakai blender cap lekeh tau-tau tengah dok kisar tetiba bocor . awat tak lepas ke tanah setengah yg 1/2 saja dpt selamat bila kukus nipis sangat.
hari ni lepas aku buat puding .aku buat agar-agar merah ni kat hb aku .dia memang suka agar-agar biasa ni puding 2 tak makan . hb aku makan sehari satu tupperware.
yang ni aku buat puding pepagi lagi lepas buat kerja rumah .dah habih pun separuh aku sedekah pada kawan n adik sedara aku.
sodap ...... puji diri sendiri.......
ni gula hangus yg aku sira kat atas baru sedap..... lembab 2 skit.
nak resepi :-
utk karemel
1 cawan gula @3/4 pun boleh
1 cawan air panas @ 3/4 pun boleh
masak gula + dgn 2 sudu air sampai kekuningan jgn bagi hangit nanti pahit.
lepas gula cair tambah air sampai likat guna api sederhana.
pastu tuang dlm loyang semua pun tak apa 1/2 pun boleh baki boleh tuang kemudian
ketepi loyang.
utk puding:-
4 biji telur
1 tin susu cair
3@ 4 sudu besar gula
2 sudu besar esen vanilla.
2 sudu besar tepong jagong/tepong kastad
1. pecah telur dlm blender pas tu blance masuk pulak susu cair 1 tin blance lagi
2. bila dah sebati bubuh gula, esen vanilla + tepong jagong /kastad. blance lagi
3. pastu tapis tuang dlm loyang gula hangus tadi . pastu kukus je dlm peruk pengukus dlm 30 minit .bila masak sejukkan . tuang dlm pinggan simpan dlm peti sejuk pastu apa lagi bila sejuk makan la.........
2 comments:
Ni kakcik nak pi utagha ni, cik tun buat untuk kakcik satu puding tu, boleh? :)
awat tak boleh nak jumpa tang mana? habak mai ........betui nak makan ..... .mai nak bagi ....
Post a Comment