Wednesday, December 23, 2009

catatan perjalanan 1 china


aku dah seminggu balik dari china balik dari melancong aku pi dengan hb aku. tapi kali ni aku pi berdua aje...... anak- anak tak bawak konon nak honeymoon yg tak dak honey lagi.........dah tua dah apa yg seronok sangat tapi rasa enjoy tu tetap ada.........terutama bab shopping menyopping ni .tapi bila pi dengan travel agensi ni paham paham aje la jadual lawatan tempat kilang kilang di bawah kerajaan china ni wajib pi jengok.menyapah pun tetap kena pi juga walaupun kita tak nak beli......kilang jade,pearl,teh,urutkaki kedai ubat kilang sutera dll ,tembok besar semua nak kena pi itu wajib.
sebenarnya aku dah pi dah china pada 2006 bawak anak -anak so tahun ni depa buat pi 3 tempat bejing ,shuzho dan shanghai tu yg aku pi pulak tu .dulu aku pi beijing saja. masa sebelum sukan olympics dan stadium sarang burung pun dah siap sangat cantik.

nanti la aku cerita lain org mai rumah pulak........ chow dulu........sorry nanti saya sambung...........tak larat la nak load pic banyak- banyak saya tangkap lebih 300 kpg semuanya.......
BISMILLAH

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz ' BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM '
yang bermaksud ' Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. '
KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu,
maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu
yang Allah turunkan kepada Jibrail.


2. 'BISMILLAH untukmu dan rumahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua a wan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.


4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.


6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19
(QS.AL Muddatsir:30) .Ibnu Mas ' ud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '


7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '


8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.


9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.


10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

ALHAMDULILAH.................


sama-sama kita menjadi keredaan "NYA'

Anda minat apa?

Related Posts with Thumbnails